NAKON SKORO 200 GODINA

U džamiji u Atini klanjan prvi džuma-namaz

Nakon 14 godina planiranja i izgradnje, muslimani u atinskoj džamiji, koja je otvorena za molitve u ponedjeljak, 2. novembra, klanjali su prvi džuma-namaz

Broj prisutnih bio je ograničen na 12. Anadolija

A. J. / Anadolija

6.11.2020

Prvi džuma-namaz, molitva muslimana petkom, održana je u prvoj džamiji u Atini, glavnom gradu Grčke, javlja Anadolija.


Nakon 14 godina planiranja i izgradnje, muslimani u atinskoj džamiji, koja je otvorena za molitve u ponedjeljak, 2. novembra, klanjali su prvi džuma-namaz.


U okviru mjera zbog nove vrste koronavirusa, broj prisutnih bio je ograničen na 12, devet muškaraca i tri žene.


U hutbi koja se čita na grčkom, istaknuta je važnost džamija i naglašeno je da su u vrijeme Poslanika Muhameda džamije služile ne samo za bogosluženje već i kao sudovi i škole.


Prvi imam džamije u Atini je 49-godišnji Muhammed Zaki, marokanskih korijena.


Atina je jedini glavni grad u Evropi koji do opve godine nije imao džamiju otvorenu za molitvu. Iako ne postoje nikakve službene brojke, procjenjuje se da u Grčkoj ima oko pola miliona muslimana, većinom doseljenika iz Azije, s Bliskog istoka i iz Afrike.


Za izgradnju Atinske džamije odluka je donesena 2006. godine, ali izgradnja nije mogla početi više od 10 godina zbog birokratskih razloga, pravnih prepreka i reakcija krajnje desnice.


Iz istih razloga nije ni otvorena odmah nakon završetka. Zvanično otvaranje, koje je trebalo biti upriličeno 2017. godine, odgađano je nekoliko puta.


Izgrađena je u četvrti Votanikos i zvanično je prva džamija u Grčkoj nakon 19. stoljeća. Bogomolja, koja nema munaru, moći će primiti oko 350 vjernika. Planirano je da u sklopu džamije bude i park za djecu i šadrvan. Budžet za ovu džamiju iznosi 887.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.