POTVRDILI IZ KOMPANIJE

Donald Tramp će izgubiti poseban tretman na Twitteru

Ovaj politički okvir odnosi se na trenutne svjetske čelnike i kandidate za dužnost, a ne na privatne građane kada više ne obnašaju te funkcije, poručio je portparol Twittera

Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump. Twitter

A. J.

8.11.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izgubit će poseban tretman na Twitteru i na njega će se odnositi ista pravila te društvene mreže koja se odnose na sve ostale korisnike kada izabrani predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) preuzme dužnost 20. januara, potvrdio je Twitter Inc ove sedmice.


Twitter stavlja obavijesti o "javnom interesu" na neke tvitove "svjetskih čelnika" koji krše pravila i koji bi, da je riječ o običnim smrtnicima, bili uklonjeni. Takvi tvitovi političkih kandidata i izabranih ili vladinih zvaničnika umjesto toga se skrivaju upozorenjem i Twitter poduzima akciju kako bi ograničio njihov doseg.


Međutim, kompanija je saopćila da se takav tretman ne primjenjuje na bivše nosioce dužnosti.


- Ovaj politički okvir odnosi se na trenutne svjetske čelnike i kandidate za dužnost, a ne na privatne građane kada više ne obnašaju te funkcije - rekao je portparol Twittera.


Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump, uključujući mnoge od izbora u utorak u kojima su iznesene neutemljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Prvo je sakrio jedna od njegovih tvitova iza oznake "javni interes" u maju kada je predsjednik prekršio politiku tvrtke protiv veličanja nasilja.


Prema pravilima Facebooka, izgleda da Trampove objave također više neće biti izuzete od provjera činjenica nakon što Bajden preuzme dužnost.


Facebookova internetska politika kaže da definira političare čije su objave izuzete od provjere činjenica kao kandidate koji se takmiče za neku funkciju, trenutne obnašatelje dužnosti i mnoge članove njihovih kabineta zajedno s političkim strankama i njihovim čelnicima.


Navodi da su "bivši kandidati za dužnost ili bivši dužnosnici obuhvaćeni programom za provjeru činjenica".


Facebook nije odgovorio na pitanja agencije Reuters o tome kako će tretirati Trumpov profil, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.