DOBRE VIJESTI

Američki farmaceutski div: Naša vakcina protiv korone je 90 posto efikasna

Takozvana privremena analiza proučavala je prva 94 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom između više od 43.000 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili placebo

Koronavirus. Arhiv

Piše: N. Aj.

9.11.2020

Američki farmaceutski div "Pfizer" saopćio je da je njihova vakcina 90 posto efikasna u borbi protiv koronavirusa. To je mnogo bolje od očekivanog, posebno ako ostane tako.

Takozvana privremena analiza proučavala je prva 94 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom između više od 43.000 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili placebo.

Iz "Pfizera" su kazali da je cjepivo pružalo zaštitu sedam dana nakon druge doze i 28 dana nakon početne doze cjepiva. Konačni cilj ispitivanja je postići 164 potvrđena slučaja infekcije koronavirusom.

Sjajan dan za nauku i čovječanstvo. Prva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa u trećoj fazi su pokazala da je njome moguće spriječiti zarazu - kazao je izvršni direktor "Pfizera" Albert Bourla.

Dodao je da dostižu prekretnicu u razvoju vakcine i to u trenutku kada je to najpotrebnije, kada se pune bolnički kapaciteti i kada je urušena ekonomija. 


Procjenjivat će se i da li vakcina štiti ljude od teške bolesti Covid-19 i može li pružiti dugoročnu zaštitu od koronavirusa, čak i kod pacijenata koji su ranije bili zaraženi, prenosi CNN.

FDA je izjavila da bi očekivala najmanje 50% efikasnosti bilo koje cjepiva protiv koronavirusa. 

Podsjećamo, FBiH je išla na pregovore sa predstavnicima "Pfizera" u BiH te kako nam je i sam ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ranije potvrdio, naša zemlja trebala bi dobiti ove vakcine, ukoliko i kada one budu odobrene. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.