RAZGOVOR

Putin: Izbjeglice se trebaju vratiti u Siriju i obnavljati razorenu zemlju

Putin je u razgovoru rekao da se Sirija sada mora fokusirati na obnovu jer su ekstremističke skupine u zemlji uveliko poražene

Razgovarali Putin i Asad. AFP

G. M. / Hina

9.11.2020

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da je nužan povratak izbjeglica u Siriju kako bi se obnovila ratom razorena zemlja.

Trenutno se izvan zemlje nalazi više od 6,5 miliona sirijskih izbjeglica, rekao je Putin u video-razgovoru sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom, prema transkriptu koji je objavio Kremlj, javlja Hina. 

- Velika većina njih sposobni su građani koji bi mogli i trebali učestvovati u izgradnji svoje zemlje - rekao je Putin.

Rusija je bila najvažniji saveznik Asadu tokom razaranja u Siriji, s tim da je ruska vojska tok sukoba okrenula u Asadovu korist.

Putin je u razgovoru rekao da se Sirija sada mora fokusirati na obnovu jer su ekstremističke skupine u zemlji uveliko poražene.

Ruska delegacija trebala bi učestvovati na konferenciji u Damasku u srijedu i četvrtak kako bi potaknula povratak izbjeglica u Siriju, kao i povratak civila koji su raseljeni unutar zemlje.

- Više od 850.000 sirijskih državljana vratilo se iz inostranstva, a više od 1,3 miliona vratilo se iz zemlje u mjesta svojih prebivališta - rekao je Putin.

Asad je naglasio da je povratak izbjeglica sirijskoj vladi prioritet.

- Sirijska vlada ne samo da je spremna, nego je time oduševljena - rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.