PRVI PUT NA NEBU 2028.

Mitsubishi razvija novi japanski borbeni avion

Novi F-X trebao bi prvi put poletjeti 2028. godine

Izgled novog borbenog aviona radnog naziva F-X. Promo

A. M.

9.11.2020

Japanska vlada dodijelila je kompaniji Mitsubishi Heavy Industries posao razvoja novog borbenog aviona, radnog naziva F-X, koji bi trebao poletjeti do 2028. godine.

Razvoj sasvim novog višenamjenskog borbenog aviona povjeren je kompaniji Mitsubishi Heavy Industries, koja je istovremeno najavila da će odustati od svog projekta razvoja civilnih aviona, navodno zbog utjecaja pandemije koronavirusa. Umjesto toga, započet će rad na vojnom modelu F-X, za šta će japansko Ministarstvo odbrane već u 2021. godini izdvojiti 58,7 milijardi jena, odnosno oko 556 miliona dolara.


Po uzoru na F-35

Kad je riječ o ključnim dijelovima aviona, motorima i drugim vitalnim dijelovima, Mitsubishi će odabrati partnere i podizvođače, među kojima će se najvjerovatnije naći kompanije iz SAD-a i Velike Britanije. Govori se i da će njihov F-X dijeliti ponešto tehnologije s američkim modelima F-22 i F-35. Japan trenutno ima oko 290 borbenih mlaznjaka, među kojima je i 12 novih Lockheed Martinovih modela F-35, što će biti upotpunjeno s dodatnom narudžbom od 135 komada.


Koncept dizajna za F-X. Promo

Novi F-X trebao bi prvi put poletjeti 2028. godine, dok bi serijska proizvodnja trebala započeti ranih 2030-ih godina, kada će šesta generacija borbenih mlaznjaka i početi ulaziti u službu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.