SOFIJA

Počeo samit lidera zapadnog Balkana, glavna tema zajedničko regionalno tržište

Zajedničko regionalno tržište također će pružiti ogroman poticaj stanovnicima da se povežu, rekao je Varhelji

Samit u Sofiji. agencije

Fu. M.

10.11.2020

Čelnici zemalja zapadnog Balkana i predstavnici EU održat će danas u Sofiji samit o zapadnom Balkanu, pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa, kojim će predsjedavati Sjeverna Makedonija i Bugarska.

Osim čelnika zemalja u regiji, uključujući premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, na samitu se očekuju šefovi država i vlada EU-a, uključujući bugarskog premijera Bojka Borisova i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Prisustvovat će i šef EU diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) i povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Prema Evropskoj komisiji, očekuje se da će države zapadnog Balkana na samitu usvojiti akcijski plan za zajedničko regionalno tržište.

- Radujem se snažnoj podršci evropskom napretku svih šest zemalja kandidata za zapadni Balkan i želimo se brže pridružiti EU. I naravno, očekujem da će Berlinski samit još jednom poslati poruku za početak pregovora, odnosno otvaranje prvih poglavlja, odnosno održavanje prvih međuvladinih konferencija EU-a s Republikom Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom - rekao je Zaev.

Zajedničko regionalno tržište također će pružiti ogroman poticaj stanovnicima da se povežu, rekao je Varhelji.

-Jedna od težnji je slobodno kretanje ljudi. To će, na primjer, omogućiti ljudima da putuju samo s osobnim iskaznicama, opozvat će radne dozvole i olakšati mobilnost učenika, istraživača i nastavnika - rekao je Varhelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.