TURSKI LIDER

Erdoan: Napadali su nas oni koji su navikli da koriste našu zemlju kao očevinu

On je kazao da nije laka borba u čijem se centru nalaze narod, domovina i civilizacija

Redžep Tajip Erdoan. afp

Fu. M.

10.11.2020

Borbu za demokratiju i razvoj svoje države vodimo onako kako bi želio Ataturk koji je govorio "moje duhovno naslijeđe su nauka i znanje", kazao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), povodom obilježavanja 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, javila je "Anadolija".

Erdoan je istakao da neki žele učiniti bezvrijednim nasleđe Ataturka tako što ga dogmatiziraju.

- Borili smo se s onima koji misle da su vlasnici države, gospodari naroda, sluge zapada te smo svoju zemlju ponovo sastavili sa svojom historijom i ciljevima koji obuhvataju čitav svijet - rekao je Erdoan.

On je kazao da nije laka borba u čijem se centru nalaze narod, domovina i civilizacija.

- Napadali su nas na razne načine oni koji su navikli da godinama koriste našu zemlju kao očevinu, posredstvom šake elite - poručio je Erdogan i dodao:

- Iza svih podmuklih igara vlasti, krvavih terorističkih napada, separatističkih napada na granicama, pokušaja puča, ekonomskih sabotaža nalazi se isto pitanje. Turska je duboko i podmuklo opkoljena zato što oslobodilačku borbu koju je započela prije stotinu godina nastavlja na mnogo jači način. Da smo ostali u onim uskim granicama koje su nacrtane od strane drugih ne bismo se suočili ni s jednim od ovih izazova, međutim, ne bismo mogli pogledati u oči svog naroda, ne bismo primili dove koje nam upućuju potlačeni - dodao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.