SOFIJA

Đukanović: Berlinski proces je nezamjenjiv u jačanju saradnje regiona i EU

Nakon izlaganja, učesnici Samita potpisali su Deklaraciju lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu

Milo Đukanović. Twitter

Piše: Fu. M.

10.11.2020

Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa Evropskom unijom na putu integracije, saopćio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin Sofija.

Nakon izlaganja, učesnici Samita potpisali su Deklaraciju lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Deklaraciju o zelenom programu za zapadni Balkan.

- Zadovoljstvo mi je da na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova I predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva  učestvujem danas na Samitu zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji se održava u online formatu - napisao je Đukanović na Twitteru.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore podsjećaju da je prvi sastanak Berlinskog procesa održan u Berlinu 2014. godine pod pokroviteljstvom Njemačke, a nakon toga uslijedili su godišnji forumi u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i Poznanju, koji je održan prošle godine pod poljskim predsjedavanjem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.