SAMIT U SOFIJI

Merkel poručila Balkanu: Ne smijete zaboraviti da živite jedni s drugima

Merkel je pozvala sve učesnike da iduće godine dođu u Berlin, izrazivši nadu da će tada biti moguć sastanak uz lično učešće

Angela Merkel. afp

Fu. M.

10.11.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da je stavranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu važan korak i bitan signal u vrijeme kada su sve privrede izložene teškom pritisku korona krize.

Na online konferenciji za medije, po završetku Samita Berlinskog procesa, kojim ove godine kopredsjedavaju Bugarska i Sjeverna Makedonija, istakla je da će uspostavljanje četiri slobode dati podsticaj razvoju u korist građana regije i firmi.

Pohvalila je učesnike Samita i za usvajanje "Zelene agende", čime su, kako je ocijenila, pokazali zajedničku svijest za ekološke probleme.

Ukazala je da bi bilo dobro da se uspostavi bolja saradnja u oblasti nauke i među istraživačima, jer će boljim promoviranjem nauke više naučnika ostati u regiji, što mora biti cilj.

Merkel je pozvala sve učesnike da iduće godine dođu u Berlin, izrazivši nadu da će tada biti moguć sastanak uz lično učešće.

Na kraju je poručila regiji: "Ne smijete zaboraviti da morate da živite jedni s drugima."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.