TRADICIONALNO PARTNERSTVO

Evropski čelnici razgovarali s Bajdenom

Upravo sam razgovarao s Bajdenom kako bih mu čestitao na izboru, objavio je Džonson

Bajden izabran za predsjednika SAD. Arhiv

G. M. / Hina

10.11.2020

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke telefonski su u utorak čestitali Džou Bajdenu (Joe Biden) na izbornoj pobjedi u SAD, dok se Boris Džonson (Johnson) osvrnuo na važnost klimatskih promjena i oporavka od Covida-19, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) na klimu i borbu protiv terorizma, a Angela Merkel na važnost transatlantske saradnje.

Britanski premijer Džonson je najavio bliske odnose sa SAD-om pod Bajdenom, pronašavši zajednički jezik u pitanjima poput klimatskih promjena, iako je tek izabrani predsjednik izrazio svoju zabrinutost glede politike Brexita.

- Upravo sam razgovarao s Bajdenom kako bih mu čestitao na izboru - objavio je Džonson.

Dodao je da se veselim „osnaživanju partnerstva između naših zemalja i na radu na zajedničkim prioritetima - od bavljenja klimatskim promjenama, do promocije demokratskih vrijednosti i boljeg nošenja s pandemijom."


Džonson se nikad nije susreo s Bajdenom te su komentatori iznijeli stav da će se morati potruditi da bi njegovao tu takozvanu "posebnu vezu" između historijskih saveznika, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik Makron rekao je izabranom američkom predsjedniku Bajdenu da je spreman na zajednički angažman po pitanju klime, zdravlja, borbe protiv terorizma, rekao je njegov ured u utorak. Elizejska palača rekla je da je Makron razgovarao s Bidenom 10 minuta, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Merkel u utorak je telefonski razgovarala s Bajdenom te su izrazili važnost transatlantskog partnerstva, rekao je njen glasnogovornik.

- Čestitala je njemu i potpredsjednici Kamali Haris (Harris) na izbornoj pobjedi. Kancelarka je izrazila želju za bliskom saradnjom ispunjenom povjerenjem - saopćio je glasnogovornik Angele Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.