PANDEMIJA

Dok se koronavirus u Evropi rapidno širi, samo jedna država bilježi smanjen broj novozaraženih

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa

Građani se ponašaju odgovorno i poštuju mjere. Agencije

A. Č.

11.11.2020

Finska već sada ima najmanje novozaraženih koronavirusom u Evropskoj uniji, a broj se i dalje smanjuje. Barem za sada, ova zemlja drži virus pod kontrolom, osim toga, nema toliko ekonomskih problema kao druge evropske zemlje. Svi se pitaju kako to uspijeva?

U posljednje dvije sedmice, u Finskoj je registriran prosječan broj novozaraženih od 45,7 na 100.000 stanovnika, niži nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, a u prvom valu taj broj je čak bio niži od 30. 

Broj smrtnih slučajeva također je relativno nizak. Od početka pandemije umrle su 362 osobe, dok je, na primer, u Njemačkoj u istom periodu umrlo 11.372.

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa.

Osim toga, Finci su se tokom pandemije vrlo odgovorno ponašali. Povjerenje u mjere i preporuke vlade je veliko, a vlasti se uglavnom oslanjaju na ličnu odgovornost građana.

Gotovo da uopće nije bilo otpora mjerama, niti nereda. Vlada je još u proljeće brzo reagirala i uvela dvomjesečni karantin, poslije koga su se Finci vratili normalnom životu, piše Blic.

Finski sistem testiranja i praćenja kontakata važi za veoma efikasan: aplikaciju „Corona Flash“ instaliralo je 2,5 od 5,5 miliona Finaca, prenosi „Hamburger morgenpost“.

Suzbijanju pandemije doprinosi i visok stepen digitalizacije. Najveći dio zaposlenih radi od kuće, pa su posljedice po privredu znatno manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.