ZNA SE ŠTA JE PRIORITET

Bajden sa Džonsonom razgovarao o Balkanu

Novoizabrani predsjednik je izrazio interes za saradnju s Velikom Britanijom, NATO-om i Evropskom unijom

Džo Bajden. agencije

Fu. M.

11.11.2020

Već u prvim razgovorima sa svjetskim liderima novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) pokazao je spremnost da se posveti ključnim globalnim izazovima.

Sudeći prema jednom od tih razgovora, zapadni Balkan je među glavnim svjetskim temama.

Bajden je u danima nakon izborne pobjede primao čestitke sa svih strana svijeta, a u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) spomenuta je regija zapadnog Balkana.

Today, President-elect Biden took part in separate congratulatory calls with the leaders of France, Germany, Ireland, and the United Kingdom.

Objavljuje Biden-Harris Presidential TransitionUtorak, 10. studenoga 2020.

- Među prioritetima o kojima su raspravljali govorilo se o Covid-19 pandemiji i unapređivanju globalne zdravstvene sigurnosti, postizanju održivog ekonomskog oporavka, borbi s klimatskim promjenama, jačanju demokratije i zajedničkom radu na problemima kao što su Zapadni Balkan i Ukrajina - navedeno je u službenim dokumentima Bajdenovog tima.

Novoizabrani predsjednik je izrazio interes za saradnju s Velikom Britanijom, NATO-om i Evropskom unijom na zajedničkim transatlantskim prioritetima", istaknuto je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.