BORBA PROTIV PANDEMIJE

Crna Gora od EU dobila 28 miliona eura bespovratnih sredstava

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da ova pomoć pokazuje da, čak i onda kada je sama Evropska unija teško pogožena krizom

Oana Kristina Popa. RTCG

Fu. M.

11.11.2020

Evropska komisija je uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona eura bespovratne finansijske pomoći. Ova značajna budžetska pomoć namijenjena je ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove, prenosi RTCG.

- Ovih 28 miliona eura predstavlja samo dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 miliona eura. Ova budžetska podrška dio je bespovratne finansijske pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pružanje pomoći ugroženim pojedcinima, preduzetnicima i kompanijama, zdravstvenom sektoru i ostalim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom korona virusom. Ova pomoć se nadovezuje na 30 miliona eura koje je EU obezbijedila Crnoj Gori u okviru makroekonomske finansijske podrške u oktobru -  saopćeno je iz EU Info centra.

 

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da ova pomoć pokazuje da, čak i onda kada je sama Evropska unija teško pogožena krizom koju je izazvao koronavirus, ostaju posvećeni solidarnosti kao temeljnoj vrijednosti i ne zaboravljaju partnere u Crnoj Gori.

- Ohrabrujem građane Crne Gore da poštuju zdravstvene mjere i da zaštite sebe i svoje bližnje. Evropska unija je uz vas! Ostanite zdravi i bezbjedni - poručila je Popa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.