PANDEMIJA

Novi crni rekord u SAD-u: Više od 200.000 zaraženih u 24 sata

Amerika najteže pogođena kornavirusom od čije zaraze je umrlo 240.000 građana

U pripremi vakcina. Pixsel

Ad. A. / Večernji.hr

11.11.2020

Oko 62.000 pacijenata hospitalizirano je zbog Covida-19 na američkom tlu, objavio je Covid Tracking Project, što nije viđeno od krajem januar kada je službeno potvrđen prvi slučaj u SAD-u, piše Večernji.hr.

Sjedinjene Države su u utorak ponovo srušile crni rekord u broju novozaraženih koronavirusom, s 201. 961 slučajem u 24 sata, pokazuju zbirni podaci koje je sveučilište Džon Hopkins (Johns Hopkins) objavilo u 20.30 sati (srijeda u 2.30 sati po srednjoevropskom vremenu). Najveća svjetska ekonomska sila koja je nedavno prešla prag od 10 miliona zaraženih koronom, daleko je najteže pogođena pandemijom, s gotovo 240.000 umrlih.

Već sedmicu broj zaraženih redovno premašuje 100.000, što još nije viđeno. Trenutno je stanje najteže na sjeveru SAD-a i na Srednjem zapadu. Premda je broj umrlih na dan daleko manji nego proljetos, u utorak ih je prijavljeno više od 1.500 u 24 sata. No i broj pacijenata u bolnicama nezaustavljivo raste. Oko 62.000 pacijenata trenutno je hospitalizirano zbog Covida-19 na američkom tlu, objavio je Covid Tracking Project, što nije viđeno od krajem januara kada je službeno potvrđen prvi slučaj u SAD-u.  

Pandemija koje je važnost predsjednik na odlasku Donald Trump redovno umanjivao, gurnula je zemlju u najgoru zdravstvenu krizu od španske gripe 1918. i u najgoru recesiju nakon krize 1929.

Njegov demokratski suparnik, novoizabrani predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), iznio je početkom sedmice glavne smjernice svog programa borbe s pandemijom, koji će biti u vrhu prioriteta njegovog mandata.

U ponedjeljak je otkrio imena članova kriznog štaba za suzbijanje epidemije koji će početi s radom čim uđe u Bijelu kuću. Pozornost domaće javnosti usmjerena je na vijest objavljenu u ponedjeljak da laboratoriji „Pfizera“ i „BioNTecha“ imaju vakcinu koja je "uspješno u 90 posto slučajeva".

Američka vlada je pod utjecajem predsjednika Trampa s Pfizerom potpisala ugovor vrijedan 1,95 milijarda dolara o kupnji 100 miliona doza, ako se vakcina odobri. Nada se da će do kraja godine početi vakcinisati ranjive skupine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.