TURSKA

Ankara kritizira saopćenje Stejt departmenta

U saopćenju se ističe da američki diplomata planira da razgovara o vjerskim pitanjima u Turskoj i da radi na unapređenju "snažnog stava SAD prema vjerskim slobodama širom svijeta"

Stejt department. AGENCIJE

A. V. / Srna

11.11.2020

Turska je danas negodovala zbog saopćenja američkog Stejt departmenta u kojem se navodi da će državni sekretar Majkl Pompeo (Michael) raditi na unapređenju vjerskih sloboda tokom predstojeće posjete Istanbulu.

U saopćenju Stejt departmenta navodi se da će Pompeo doputovati u Istanbul radi susreta sa Ekumenskim patrijarhom Vartolomejem Prvim.

U saopćenju se ističe da američki diplomata planira da razgovara o vjerskim pitanjima u Turskoj i da radi na unapređenju "snažnog stava SAD prema vjerskim slobodama širom svijeta".

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova kritiziralo je saopćenje kao "veoma neadekvatno", insistirajući da Ankara štiti prava građana raznih vjeroispovjesti da slobodno praktikuju svoju religiju.

- Možemo SAD savjetovati da se prvo pogledaju u ogledalo i da iskažu neophodnu osjetljivost prema kršenju ljudskih prava poput rasizma, islamofobije i zločina iz mržnje u sopstvenoj zemlji - napominje se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U julu je po nalogu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tajip Erdogan) muzej Aja Sofija ponovo postao džamija, čime su ignorisani pozivi da nekadašnja crkva ostane muzej kao priznanje multikulturološke prošlosti Istanbula.

Erdoan je potom objavio i odluku da crkva Hristosa Spasitelja, također u Istanbulu, ponovo bude džamija.

Pompeo dolazi u Tursku u sklopu turneje tokom koje će između 13. i 23. novembra posjetiti Francusku, Gruziju, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju. Tokom boravka u Istanbulu, nisu predviđeni sastanci Pompea sa turskim zvaničnicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.