NOVE MJERE

Pušači na udaru zbog korone: Turske vlasti uvele nove zabrane, sve u cilju sprječavanja širenja virusa

Iz turskog MUP-a navode da su zabranili pušenje kako bi građani bili u obavezi da ne skidaju maske na otvorenom da bi pušili cigarete

A.F.

Nove mjere u cilju sprečavanja virusa

Foto: ARHIV


Turska je danas zabranila pušenje na javnim mjestima kako bi usporila širenje koronavirusa, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje, dok je vlada upozorila građane da se pridržavaju restriktivnih mjera.

Iz turskog MUP-a navode da su zabranili pušenje kako bi građani bili u obavezi da ne skidaju maske na otvorenom da bi pušili cigarete.

-Kako bismo osigurali da se maske nose na pravi način, na snagu stupa zabrana pušenja na otvorenom. To se odnosi na ulice i bulevare gdje je protok ljudi na dnevnom nivou ogroman- dodaje se iz ministarstva.

U utorak, ministar zdravlja Fahretin Kodža je zamolio građane da nose masku preko nosa i da se drže socijalne distance.

-Molim vas samo da radite ono što možete. Ništa preko toga- napisao je Kodža na Tviteru.

Početkom ove nedjelje uveden je policijski čas za u Istanbulu i Ankari za osobe starije od 65 godina - njima je zabranjeno da izlaze na ulice od 22.00 do 04.00.

Broj novozaraženih od koronavirusa u Turskoj skače iz dana u dan, pa je u sredu zabeleženo 2.693 novih pacijenata, prenosi Rojters.

Ministarstvo zdravlja objavljuje samo slučajeve inficiranih sa simptomima, što je naišlo na osudu javnosti u Turskoj, jer se na taj način "krije pravi broj zaraženih u zemlji", dodaje Rojters.

Više o:

Turska Cigarete
NA VRH

Podijeli članak na