BORBA S PANDEMIJOM

Fauči: Naša vakcina bit će visoko efikasna

Visok stepen učinkovitosti imao bi smisla jer je "gotovo identičan" eksperimentalnoj vakcini firme "Pfizer", rekao je Fauči

Fauči: Možda neće biti 95 posto, možda će biti 90 posto, 96, ili 89 posto. Arhiv

A. J.

12.11.2020

Kompanija "Moderna" saopćila je da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju učinkovitosti vakcine.


Iz "Moderne" su rekli da pripremaju informacije za predaju neovisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke. Nisu rekli kada planiraju objaviti podatke o učinkovitosti.


Firma je u saopćenju istakla kako je zabilježila značajan porast broja slučajeva koronavirusa među učesnicima ispitivanja jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Država. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučajeva infekcije, što je bio cilj prve analize, prenosi Hina


Kompanija je rekla da ispitivanje ostaje slijepo, pa ni ona, ni voditelji istraživanja ne znaju koji su učesnici dobili vakcinu, a koji placebo. Vakcina će se smatrati uspješnim ako je velika većina zaraženih primila placebo, nakon što nadzorni odbor pogleda rane rezultate.


Ranije tokom dana vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da bi "Moderna" mogla imati podatke u roku od "par dana" ili "nešto više od sedam dana".


Visok stepen učinkovitosti imao bi smisla jer je "gotovo identičan" eksperimentalnoj vakcini firme "Pfizer", rekao je Fauči.

- Možda neće biti 95 posto, možda će biti 90 posto, 96, ili 89 posto, ali bit će u tom rangu - dodao je.

"Pfizer" je u ponedjeljak rekao da je njegova vakcina protiv covida-19 učinkovita više od 90 posto na temelju privremenih rezultata ispitivanja, znatno više od najmanje 50 posto učinkovitosti što traže regulatori.

"Moderna", koja koristi sličnu "messenger RNA" tehnologiju kao "Pfizer", saopćila je ranije da se njen raspored za novembar, što se tiče polaznih podataka, odvija prema planu. Nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar kada će objaviti podatke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.