BERLIN

Njemačka vakcina može da se čuva u frižideru tri mjeseca

Transport i skladištenje vakcina koje zahtijevaju postavljanje ultra niskih temperatura kako bi one bile stabilne

Skladištenje vakcina bila je tema intenzivnih rasprava. Ilustracija

A. Ka. / Tanjug

12.11.2020

Njemačka biotehnološka kompanije "KjurVak" saopćila je da se njena vakcina protiv koronavirusa može bezbjedno čuvati do tri mjeseca u običnom frižideru, što bi vjerovatno pomoglo da se zaobiđe velika logistička prepreka kada je u pitanju distribucija, prenosi Foks Njuz. 

U saopćenju za štampu objavljenom danas, kompanija je navela da njen lijek kandidat za vakcinu na bazi mRNK, CVnCoV, ostao stabilan i u okviru definisanih specifikacija najmanje tri mjeseca kada se čuvao na pet stepeni Celzijusa i do 24 sata kao vakcina spremna za upotrebu kada se čuva na sobnoj temperaturi.

- Transport i skladištenje vakcina koje zahtijevaju postavljanje ultra niskih temperatura kako bi one bile stabilne, bila je tema intenzivnih rasprava i zabrinutosti u pogledu izvodljivosti, dodatnih troškova i rasipanja - kaže doktor Florijan fon der Mulbe iz kompanije "KjurVak" u saopćenju za novine.


On je dodao da je kompanija "veoma ohrabrena vanrednom stabilnošću našeg kandidata za vakcinu protiv Covid-19" kada se skladišti u standardnom frižideru, kao i sa primenom na sobnoj temperaturi". 

- Ova kompatibilnost potencijalno omogućava i decentralizovano skladištenje i može da značajno olakša napore za vakcinaciju velikih razmjera tokom trenutne pandemije - dodao je Fon der Mulbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.