NAKON NAPADA

Austrija usvaja oštre zakone protiv terorizma

Predviđena su i oštrija pravila za posjedovanje i nošenje oružja

Nakon napada postignut dogovor o paketu zakona. Ilustracija

A. Ka. / Antena M

12.11.2020

Vlada Austrije postigla je nedjelju dana nakon terorističkog napada u Beču dogovor o paketu zakona koji treba da povećaju javnu bezbjednost, a koji predviđaju i elektronski nadzor radikalizovanih, opasnih osoba poslije puštanja iz zatvora, pa i mjeru preventivnog pritvora. 

Nošenje elektronske narukvice

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, iz konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP), rekao je da prema jednom od novih zakona, pojedinci koji budu osuđeni za širenje "političkog islama" mogu da se suoče sa zatvorom koji bi trajao "sve do njihove deradikalizacije". Kurz je poslije sjednice vlade jučer rekao da je obaveza nošenja elektronske narukvice "jaka" mjera, ali da je takva intervencija vlasti potrebna kako bi se ljudski životi zaštitili od pojedinaca koji su "tempirane bombe". 

Kancelar je, prema pisanju austrijskih medija, podsjetio da u ovom trenutku ima više od 300 takozvanih "stranih džihadista" porijeklom iz Austrije, da se polovina njih vratila i da oni sada, poput izvršioca terorističkog napada u Beču, predstavljaju ozbiljnu opasnost za bezbjednost u zemlji. Prema njegovim riječima, vlada zato insistira na mogućnosti izricanja mjere pritvora poslije odslužene zatvorske kazne, čime bi se stanovništvo od njih zaštitilo, po potrebi i "doživotno".

Za mjeru "preventivnog pritvora" za potencijalne teroriste su i narodnjaci i njihov koalicioni partner Zeleni ocijenili da ne protivriječi standardima zaštite ljudskih prava. Ministarka pravde Alma Zadić rekla je za austrijsku agenciju APA da vlada svakako namjerava da tu mjeru sprovede u skladu sa ljudskim pravima, za šta već postoje primjeri u Njemačkoj i Francuskoj.

APA je prenijela da će prema novim zakonima, od kojih bi prvi već početkom decembra trebalo da se nađu pred poslanicima, vjerski motivisani politički ekstremizam obuhvaćen pojmom "politički islam", postati novi element krivičnog djela. Predviđena su i oštrija pravila za posjedovanje i nošenje oružja. Tako će svakom izdavanju oružnog lista ili dozvole za držanje prethoditi obavezna provjera datoteka o ekstremizmu koje vodi Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka i suzbijanje terorizma.

Doživotna zabrana

Vlada, pored toga, namjerava da preispita i eventualno pooštri sankcije za držanje zabranjenog oružja i da uvede doživotnu zabranu posjedovanja oružja za osuđene teroriste. Paket zakona uvodi mogućnost oduzimanja austrijskog državljanstva osobama osuđenim zbog terorizma i mogućnost oduzimanja vozačke dozvole. Vlada se zalaže i da osobama koje su osuđene zbog nekog terorističkog djela budu u što je moguće većoj mjeri uskraćene sve državne i socijalne beneficije.  

Nove odredbe olakšat će vlastima zatvaranje ekstremističkih udruženja ili kulturnih ustanova za koje se utvrdi da šire terorističku propagandu, u tu svrhu bit će uspostavljen i spisak islamskih vjerskih učitelja, imama, u Austriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.