REAKCIJE IZ SVIJETA

I Kina čestitala Bajdenu, Dodik ostao „u društvu“ sa Kimom i Putinom

Predsjednik Tramp i dalje tvrdi da su se desile prevare za šta, kako navode BBC, ne pruža jasne dokaze

Bajden slavi pobjedu. Agencije

Piše: G. M.

13.11.2020

Kina je konačno čestitala Džo Bajdenu (Joe Biden) na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, prekidajući period šutnje, javlja danas BBC. 

- Poštujemo izbor američkog naroda. Čestitamo gospodinu Bajdenu - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kinesko-američki odnos presudan je za obje strane, ali i za cijeli svijet. Tenzije su skočile u posljednje vrijeme zbog trgovine, špijunaže i pandemije.

Rusija još nije čestitala Bajdenu. Britanski BBC podsjeća da je prije četiri godine ruski lider Vladimir Putin među prvima je čestitao Donaldu Trampu na pobjedi na izborima, ali ovog puta nije bilo tvita, telegrama ili telefonskog poziva Bajdenu.

Zašto šuti Putin

- Vjerujemo da bi ispravno bilo pričekati službeni rezultat izbora - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Bajden je primio pozive niza svjetskih lidera posljednjih dana. Čestitke su počele pristizati od subote, kada su američke TV mreže projicirale rezultat i proglasile pobjedu.

Predsjednik Tramp i dalje tvrdi da su se desile prevare za šta, kako navodi BBC, ne pruža jasne dokaze.

Veliki broj lidera širom svijeta čestitao je Bajdenu, a BBC daje listu zemalja čiji lideri to još nisu učinili.

Na prvom mjestu je Rusija. BBC-jev dopisnik Stiv Rosenberg (Steve) iz Moskve kaže da postoji sumnja da izostanak čestitke odražava činjenicu da Moskva nije uzbuđena ishodom izbora. Bajden je oštar kritičar Moskve i nedavno je Rusiju prepoznao kao najveću prijetnju Americi.

Na listi je i brazilski predsjednik Žair Bolsonaro koji se smatra Trampovim saveznikom, pa ovo nije iznenađenje.

Kim se ne oglašava

Meksički lider Andres Manuel Lopez Obrador još je jedan lider koji je pokušao održati dobre odnose s Trampom, uprkos tenzijama oko tvrde politike američkog predsjednika prema migrantima, a posebno njegove namjere da izgraditi zid duž granice dviju zemalja. On također nije čestitao Bajdenu.

Na kraju, BBC spominje još Kim Jong-una, lidera Sjeverne Koreje. Kako se navodi, iz ove zemlje nije bilo reakcija na rezultate izbora u SAD. Podsjeća se da je 2016. Sjeverna Koreja priznala Trampovu pobjedu nkeoliko dana nakon izbora.

Bajden je opisao Kima kao sileždiju i rekao da ga ne zanima nikakva lična diplomatija s njim. Sjevernokorejski lider nazvao je Bajdena "budalom niskog kvocijenta inteligencije".

Iako se u tekstu BBC-ja to, naravno, ne spominje, podsjetimo da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije čestitao Bajdenu. On je prije dva dana rekao da će čestitati pobjedu Džou Bajdenu „ako se potvrdi da je pobijedio“, odnosno kada državne institucije proglase zvaničan rezultat. Brojni drugi bh. zvaničnici su čestitali Bajdenu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.