ŠTA JE SVE NAPISAO

Obama u memoarima bez dlake na jeziku o svjetskim liderima

Rekao je da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin podsjetio na žilave, pametne šefove koji su nekada upravljali političkom mašinom u Čikagu

Barak Obama. Agencije

A. Ka. / Blic.rs

13.11.2020

U memoarima koji će biti objavljeni slijedeće nedjelje bivši američki predsjednik Barak Obama ocijenio je da su duboke podjele u američkom društvu toliko duboke da odlazak Donalda Trampa sa vlasti neće biti dovoljan da se one prevaziđu. 

U prvom tomu memoara "Obećana zemlja" koji izlazi u utorak Obama se osvrće na četiri godine Trampove vladavine.

Pozdravio izbornu pobjedu

- Možda ono što najviše zabrinjava je to što se čini da je naša demokratija na ivici krize. To je kriza usidrena u sukobu između dvije vizije - onoga što je Amerika i kakva treba da bude - naveo je Obama. 

Bivši predsjednik je pozdravio izbornu pobjedu Džoa Bajdena, demokratskog kandidata kojeg je od početka podržavao, ali je naglasio da ne treba imati prevelika očekivanja od perioda koji dolazi "nakon Trampa".

- Znam da izbori neće riješiti problem. Naše podjele su duboke, izazovi su ogromni - naveo je Obama, ali ipak izrazio nadu u dobru budućnost uz "naporan rad, odlučnost i dobru dozu mašte".

U prvom tomu memoara na 768 stranica, Obama se osvrnuo na samo pisanje knjige i teškoće koje je imao u tom procesu. Kao anegdotu je naveo da je tokom osam godina boravka u Bijeloj kući često na kraju dana tražio miran kutak da bi na miru popušio "večernju cigaretu". Obamino pušenje i kasnije prestanak bila je jedna od tema tokom njegovog predsjedavanja.

U dugo očekivanim memoarima Obama prati svoju političku karijeru od ranih dana do kraja svog prvog mandata. Knjiga uključuje razmišljanja o njegovom životu, ali i mišljenja o nekim od najistaknutijim imenima u svjetskoj politici.

O Vladimiru Putinu

Obama koristi niz živopisnih pridjeva da bi opisao svoje iskustvo sa raznim svjetskim liderima tokom osam godina boravka u Bijeloj kući, bez zadrške u izražavanju svog mišljenja. Rekao je da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin podsjetio na žilave, pametne šefove koji su nekada upravljali političkom mašinom u Čikagu.  

- Fizički je bio neimpresivan - rekao je Obama za svog ruskog kolegu.

Obama i Putin imali su napete odnose tokom njegovog predsjednikovanja. Obama je 2014. godine ohrabrio svjetske lidere da izbace Rusiju iz G8 zbog njene aneksije Кrima. Obama je također priznao da je bio svjestan da Rusija pokušava da se umiješa u predsjedničke izbore 2016. godine. FBI je pokrenuo kontraobaveštajnu istragu Trampove kampanje da bi utvrdio šta Rusija sprema, što je dovelo do Trampove optužbe da je "Obama špijunirao" njegovu kampanju.

Za bivšeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija rekao je da bio "ispršenih grudi poput borbenog pijetla". Ni njih dvojica nisu imali pretjerano prijateljski odnos. Obama je povremeno imao veću ocjenu odobravanja među Francuzima od Sarkozija, a dobrim odnosima nije pomoglo ni to što je tadašnja franuska prva dama Karla Bruni u biografiji napisala da joj se Mišel Obama povjerila da je život u Bijeloj kući "pravi pakao".

Obama otkriva i koliko mu je bilo dosadno na sastanku sa bivšim kineskim predsjednikom Hu Đintaom. Na sastanku je Hu čitao iz gomile pripremljenih papira, toliko monotonih da je Obama smatrao da bi obojica uštedjela vrijeme da su jednostavno "razmijenili papire i pročitali ih u slobodno vreme“.

Trampove kritike

Obama u memoarima opisuje svoju prvu pobjedu na predsjedničkim izborima, pokušaj usvajanja zdravstvene reforme i rad sa republikanskim kongresnim liderima. Obamina pominjanja Trampa dolaze kroz prizmu Trampove kritike njega, uključujući širenje laži da Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama.  

Obama kaže je Trampovo razmišljanje prvobitno vidio kao šalu, ali onda je shvatio da je to dio pokušaja Republikanske stranke da "udari" na strepnju bijelih Amerikanaca zbog prvog crnog predsjednika.

- U tom smislu, nije bilo velike razlike između Trampa i republikanskih kongresnih lidera. I oni su shvatili da nije važno da li je istina ono što su rekli. Jedina razlika između njih je bila Trampov nedostatak inhibicija - piše on, prema odlomku do kojeg je došao CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.