NJEMAČKA

Pomoć kompanijama i samozaposlenima 22 milijarde eura

Njemačka će ovog mjeseca isplatiti 14 milijardi eura kao kompenzaciju kompanijama koje su poslovale sa gubitkom zbog pandemije virusa

Njemačka snažno pomaže privredi. Ilustracija

G. M. / Srna

14.11.2020

Njemačka će isplatiti 22 milijarde eura pomoći kompanijama i samozaposlenim osobama radi ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa do juna 2021. godine.

Njemačka će ovog mjeseca isplatiti 14 milijardi eura kao kompenzaciju kompanijama koje su poslovale sa gubitkom zbog pandemije virusa. Prvobitno se očekivalo da će Vlada isplatiti 10 milijardi eura.

Vijeće njemačke Vlade, koje čine ekonomski savjetnici, očekuju da privredni rast neće biti pogođen kao što se ranije mislilo, ali drugi val pandemije ipak će se osjetiti i u konačnom finansijskom obračunu za 2021. godinu.

U okviru novih mjera pomoći kompanije će dobiti do oko 200.000 eura mjesečno kako bi pokrile troškove kao što je rentiranje, dok će samostalni preduzetnici dobiti oko 5.000 eura.

Njemačka ima dovoljnu fiskalnu moć da izdvoji dodatanu pomoć i mjere stimulacije ako to bude potrebno, rekao je ranije ministar finansija Olaf Šolc (Scholz).

On je dodao da Njemačka planira da pozajmi više od 300 milijardi eura ove i naredne godine, ali mora dobro razmisliti koje mjere pomoći imaju smisla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.