AMERIKA

CNN: Tramp je glavni republikanski kandidat za izbore 2024., sredio je sve protivnike

Axios i The Washington Post objavili su posljednjih dana da je Tramp svom užem krugu prijatelja i saradnika najavio kako se planira ponovno kandidirati 2024

Donald Tramp. Agencije

A. Ka. / Index.hr

14.11.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) još nije službeno priznao poraz na predsjedničkim izborima 2020., a već se planira ponovno kandidirati za četiri godine. 

Axios i The Washington Post objavili su posljednjih dana da je Tramp svom užem krugu prijatelja i saradnika najavio kako se planira ponovno kandidirati 2024. U srijedu je Roni Mekdanijel (Ronni McDaniel) odobrio još jedan mandat predsjednice Republikanskog nacionalnog odbora te je time poslao jasnu poruku da se ne planira odreći svog utjecaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Tramp trenutno nije samo dominantno lice u stranci. On je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četverogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.


Tramp je sistemski radio na tome da opustoši konkurentski krajolik GOP-a, u kojem on sada stoji kao neko Sauronovo oko, dominantna figura koja sije strah nad svima koje nadgleda.

Kada malo razmotrimo trenutnu situaciju i preslikamo je na sljedeće izbore, jasno je da bi se potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), senatori Tom Koton (Tom Cotton) i Džoš Hevli (Josh Hawley) te bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Niki Halej (Nikki Haley) vjerojatno odrekli kandidature ako Tramp izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom. Naime, oni su svjesni toga da ga vjerojatno ne mogu pobijediti.

Teksaški senator Ted Kruz (Cruz) i senator iz Floride Marko Rubio (Marco Rubio) mogli bi ući u utrku s Trampom, no takav scenarij smo već vidjeli kada je Tramp obojicu pobijedio 2016. godine - i to prije nego što je izabran za predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.