PANDEMIJA

Australija postala "žrtva svog uspjeha" u borbi sa koronavirusom

Australija je u martu zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dvije sedmice provesti u izolaciji

Australija je u martu zatvorila granice svima, osim svojim državljanima. ARHIV

A. F. / Sky News

15.11.2020

Australska pobjeda u borbi s Covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inostranstva, izjavio je australski ministar obrazovanja.

Australija je u martu  zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dvije sedmice  provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prva sedmica  u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

- Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa Covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju-  izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za Sky News.

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput hiljade međunarodnih studenata.

- Unuar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti- izjavio je ministar obrazovanja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.