CRNA GORA

Građani traže da Krivokapić snosi odgovornost zbog kršenja mjera i skandaloznih izjava

Zbog izrečenih stavova kojima je diskriminisao više od 70 posto građana Crne Gore

Zdravko Krivokapić. agencije

Fu. M. / Antena M

15.11.2020

Građani Crne Gore traže da mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić snosi odgovornost zbog kršenja mjera i skandaloznih izjava, prenosi "Antena M".

U skladu sa krivičnom prijavom upućenom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću za procesuiranje odgovornih iz institucija sistema i van njega, grupa građana je pokrenula peticiju kojom zahtijevaju od Skupštine Crne Gore i nadležnih državnih organa utvrđivanje odgovornosti mandatara Zdravka Krivokapića zbog kršenja mjera protiv koronavirusa i, kako su rekli, izrečenih stavova kojima je diskriminisao više od 70 posto građana Crne Gore i ugrozio ustavni poredak države širenjem vjerskog fundamentalizma.

Uprava policije dostavila je tužiocu informacije i analize iz javno dostupnih izvora kako bi se odredili oko odgovornosti mandatara Zdravka Krivokapića, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića zbog kršenja mjera i sumnje u širenje koronavirusa na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, i litirgije održane dan ranije na Cetinju.

Podsjećamo, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je 4. novembra da je episkop Joanikije pozitivan na koronavirus, tri dana nakon što je mitropolit Amfilohije sahranje u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Takođe, mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak saopćio u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti da je na nogama odbolovao virus. Ni jedan, ni drugi nisu poštovali mjere tokom sahrane Amfilohija, podsjeća "Antena M".

- Krivokapić je u emisiji „Načisto“ TV Vijesti kazao da je na nogama prebolio koronavirus, čime je javno priznao da je bio prenosilac zaraze zadnjih sedmica, slobodno se krećući među građane, a da nije bio u izolaciji, protivno zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti. Ovaj skandalozni slučaj je uslijedio kao posljedica Krivokapićevog nonšalantnog kretanja bez maske mjesecima unazad i pričešćivanja istom kašičicom, suprotno zdravstvenim propisima. Krivokapićevo pričešćivanje istom kašičicom. Poziv mandatara da građani poštuju mjere, jer je virus već odnio previše života zasluživao bi pozdrav i poštovanje, međutim iskrenost istog je upitna s obzirom da dolazi od čovjeka koji je dan ranije javno saopštio da "ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem” - stoji u obrazloženju pokrenute peticije.

Ističe se da je protivustavnim djelovanjem u svojim izrečenim stavovima mandatar diskriminisao više od 70 odsto građana Crne Gore, negirao antifašističke tekovine države i kazao da je Crna Gora srpska država i da ne treba da slavi 9. maj, što je, kako se napominje, u suprotnosti sa ustavnim uređenjem Crne Gore kao nezavisne i suverene države, republikanskog oblika vladavine, koja je definisana kao građanska i demokratska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.