NOVA NADA

Krenulo veliko testiranje još jedne vakcine

Do prvih rezultata moglo bi proći od šest do devet mjeseci

Do prvih rezultata moglo bi proći od šest do devet mjeseci. ARHIV

A. F. / BBC

16.11.2020

U velikoj Britaniji pokrenuto je veliko ispitivanje vakcine  protiv koronavirusa. Radi se o  trećoj takvoj u zemlji, javlja BBC.

Vakcinu  je razvila belgijska kompanija Janssen, a koristi genetski modificirani virus prehlade koji bi funkcionirao tako da "trenira" imunološki sistem.

Ovo testiranje počinje sedam  dana nakon što su preliminarni rezultati pokazali kako je druga vakcina, Pfizerovo, doseglo razinu efektivnosti od 90 posto.

Međutim, za zaustavljanje pandemije vjerojatno će biti potrebne nove vrste vakcina.

Naime, vakcina koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech izazvalo je globalno uzbuđenje, ali još uvijek nije odobreno za upotrebu i još uvijek se ne zna koliko dobro djeluje kod starijih osoba niti koliko dugo traje imunizacija. 

Stoga se razvoj vakcine protiv koronavirusa nastavlja jer je drugačiji pristup potencijalno bolji u različitim dobnim skupinama, a imunizacija cijelokupne planete bi za jednu tvrtku bila previše.

- Zaista je važno da provodimo testiranja mnogih vakcina različitih proizvođača. Jednostavno ne znamo kako će se ponašati svaka od ovih vakcina i ne možemo biti sigurni da će opskrba vakcina biti učinkovita i sigurna ako na imunizaciji radi samo jedan proizvođač-  rekao je prof. Saul Faust, direktor Kliničkog istraživačkog centra NHR Southampton, koji će voditi ispitivanje.

Do prvih rezultata moglo bi proći od šest do devet mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.