AMERIKA

Velika seoba Njujorčana zbog kriminala, ekonomije i koronavirusa

Američka poštanska služba je od 1. marta do 31. oktobra primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese

A. V. / Srna

Njujork postao nepoželjno mjesto za život

Foto: AFP


Njujorčani sve više bježe iz svoje metropole, a najčešći razlozi su kriminal, ekonomsko osiromašenje i koronavirus.

Od marta ove godine, gotovo 300.000 domaćinstava iselilo se iz Njujorka

Američka poštanska služba je od 1. marta do 31. oktobra primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese onih koji su napustili Njujork, što najčešće podrazumjeva cijela domaćinstva, a ne samo pojedince.

Samo od marta do jula bilo je 245.000 takvih zahtjeva, što je više nego dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja koronavirusa, ekonomskih problema i rastuće stope kriminala.

Također, škole u Njujoku imaju lošu reputaciju.

Država Njujork zabilježila je 33.000 mrtvih od COVID-a 19, što je najviše u SAD-u. U samom gradu Njujorku bilo je čak 24.000 preminulih.

Američka metropola imala je neke od najstrožih karantina u SAD-u, zbog čega je propalo na hiljade malih firmi, kao što su restorani, prodavnice i saloni ljepote.

Kada su počeli protesti poslije ubistva Džordža Flojda (George Floyd), ne samo da je Njujork postao pogođen neredima na tim demonstracijama, već je buknula i stopa kriminala.

Da je Njujork postao nepoželjno mjesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u julu i avgustu sproveo Menhetn institut.

Čak 44 odsto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara razmišlja o iseljavanju iz grada. Dvije trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica Njujorka.

Većina smatra da je kvalitet života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Prema zvaničnim podacima njujorške policije, od januara do septembra 2020. godine zabilježena su 344 ubistva, što prevazilazi cijelu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubistava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su Nju Džersi i okruzi u državi Njujork koji su van samog grada.

Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Anđeles, prenosi "Sputnjik".

Prema procjenama, potražnja za nekretninama najmanja je u poslednjih 14 godina, a samo na Menhetnu prazno je 16.000 stanova.

Više o temi Njujork

Više o:

Njujork Koronavirus
NA VRH

Podijeli članak na