UGLEDNI NAUČNIK

Fauči: Impresivna je vijest o efikasnosti američke vakcine protiv koronavirusa

Fauči je predvidio da će do kraja decembra doze vakcina biti dostupne za ljude koji su u visokom riziku od koronavirusa

Fauči: Do sada imamo dvije vakcine. Agencije

A. J. / Fena

16.11.2020

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti izjavio je u ponedjeljak kako je vijest da je vakcina protiv Covid-19 farmaceutske kompanije "Moderna" 94,5 posto efikasna „uistinu prilično impresivna“.


Dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci), čelnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je za program „Today“ TV mreže NBC da su nalazi "Moderne", skupa sa sličnim rezultatima o vakcini farmaceutske kompanije "Pfizer" u prošloj sedmici nešto što nam predskazuje da će epidemija biti pod kontrolom.


- Do sada imamo dvije vakcine koje su prilično efikasne, tako da mislim da je to zaista snažan korak naprijed u našim naporima da ovu epidemiju stavimo pod kontrolu – kazao je Fauči.


Upitan o vremenskom okviru za vakcinacije ljudi, Fauči je predvidio da će do kraja decembra doze vakcina biti dostupne za ljude koji su u visokom riziku od koronavirusa.


On je, međutim, kazao da su platforme ostalih vakcina istražene veoma intenzivno, dajući mu nadu da će dvije od takvog tipa vakcina također biti efikasne, prenosi AP.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.