NA DANAŠNJI DAN

Ko je bio prvi stanar Bijele kuće

Gradnja Bijele kuće, rezidencije američkih predsjednika, započeta je 1792. godine prema nalogu DŽordža Vašingtona

Bijela kuća: Naziv dobila zbog bijele fasade. Agencije

A. Ka. / Srna

17.11.2020

Kongres SAD sastao se na današnji dan 1800. godine prvi put u novoj prijestonici - Vašingtonu, a američki predsjednik Džon Adams postao je prvi stanovnik zgrade koja je kasnije nazvana Bijela kuća

Kongres je narodno predstavništvo i zakonodavni organ federalne vlasti SAD. Sastoji se iz Predstavničkog doma i Senata. Predstavnički dom ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Predstavnička mjesta raspodjeljuju se između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoji 100 senatora, koji služe mandat od šest godina. I senatori i članovi Predstavničkog doma biraju se putem direktnih izbora.

Gradnja Bijele kuće, rezidencije američkih predsjednika, započeta je 1792. godine prema nalogu DŽordža Vašingtona, a arhitekta je bio DŽejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800. godine, ali su je spalile trupe Britanske imperije u britansko-američkom ratu 1812-1814. Obnova rezidencije, ponovo pod rukovodstvom Hobena, započeta je 1819. godine.

Svoj današnji izgled Bijela kuća dobila je konačno 1934. godine, kada je Frenklin Ruzvelt prenio takozvanu ovalnu kancelariju, radnu sobu predsjednika SAD, na zapadnu stranu. Naziv Bijela kuća rezidencija je dobila prema ideji Teodora Ruzvelta 1901. godine, i to zbog bijele fasade.

Bijela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata, 147 prozora, osam stepenica, tri lifta, bazen za plivanje, igralište za tenis i bioskop.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.