KORONAVIRUS

Merkel zabrinuta zbog širenje zaraze u Berlinu

Po riječima njemačke kancelarke, oko 30-40 posto stanovništva Njemačke spada u rizičnu skupinu

Po riječima njemačke kancelarke, oko 30-40 posto stanovništva Njemačke spada u rizičnu skupinu. ARHIV

A. F.

18.11.2020

Situacija s pandemijom koronavirusa u Njemačkoj još je uvijek vrlo ozbiljna iako novi slučajevi zaraze ne rastu velikom brzinom, kazala je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je to izjavila nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država u ponedjeljak odluka o daljnjem pooštravanju mjera odgođena za 25. novembra.

Merkel je kazala da bi više voljela da je na jučerašnjem sastanku savezne vlade s pokrajinskim čelnicima postignuta suglasnost oko strožih mjera, istaknuvši da je vrlo zabrinuta nekontroliranim širenjem virusa na nekim mjestima u zemlji, uključujući Berlin.

- Broj novih zaraza više ne raste eksponencijalno, ali je i dalje vrlo visok. Stoga moramo reducirati kontakte, reducirati kontakte, reducirati kontakte- ponovila je više puta kancelarka na poslovnom skupu koji je organizirao dnevnik Seuddeutsche Zeitung.

Po riječima njemačke kancelarke, oko 30-40 posto stanovništva Njemačke spada u rizičnu skupinu, uključujući starije i one sa slabijim zdravljem.

 - Staviti epidemiju pod kontrolu najbolja je solucija i za privredu-  kazala je Merkel. 

Kancelarka je ponovila da sedmodnevna incidencija mora pasti ispod 50 na 100.000 stanovnika prije nego li se razmotri odluka o ublažavanju mjera. Njemačka trenutno ima 141 slučaj na 100.000 stanovnika, po posljednjim podacima Instituta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.