POLJSKA

Vladajuća stranka optužila opoziciju da je okrvavila ruke

Demonstranti su planirali blokirati parlament u novom valu iskazivanja nezadovoljstva protiv gotovo potpune zabrane pobačaja

Građani masovno izašli na ulice. Agencije

G. M. / Hina

19.11.2020

Čelnik poljske vladajuće stranke optužio je opoziciju da je "okrvavila ruke" podrškom protuvladinim protestima kojima se pomaže širiti koronavirus dok je policija spriječila protivnike zakona o pobačaju da pristupe zgradi parlamenta.

Demonstranti su planirali blokirati parlament u novom valu iskazivanja nezadovoljstva protiv gotovo potpune zabrane pobačaja, u čemu ih je spriječila policija i bilo je naguravanja u centru grada, prenosi Hina. 

- Sve demonstracije koje ste podržali koštale su nas života mnogih ljudi: okrvavili ste ruke - rekao je čelnik vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski (Jaroslaw Kaczynski) opozicionim zastupnicima u parlamentu.

Presuda Vrhovnog suda ranije je već izvela hiljade ljudi na ulice u gradovima širom zemlje. Protesti su se pretvorili u izljev bijes zbog petogodišnje vladavine nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) i Rimokatoličke crkve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.