FARMECEUTSKA INDUSTRIJA

Do kraja godine Pfizer će proizvesti 50 miliona doza vakcine

Efikasnost kod osoba starijih od 65 godina, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, veća je od 94 posto

Utvrđene neke od nuspojava. Ilustracija

A.F.

19.11.2020

Pfizer je u srijedu objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja vakcine koje je razvio u saradnji s BioNTechom potvrdili da je 95 posto djelotvorno te da će zahtjev za vanredno odobrenje tražiti u narednim danima.

Američka farmaceutska kompanija je objavila kako su rezultati djelovanja vakcine koje je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod osoba starijih od 65 godina, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, veća  je od 94 posto, dodala je kompanija. 

Konačna analiza dolazi samo sedmicu nakon što su prvi rezultati pokazali da je to vakcina djelotvornoa u više od 90 posto slučajeva.

U međuvremenu je američka kompanija Moderna objavila da je njena vakcina djelotvorna u 94,5 posto slučajeva. 

Uspjeh dvije vakcine potaknuo je nade u završetak pandemije COVID-19, koja je u svijetu odnijela 1,3 miliona života i zadala težak udarac ekonomijama i svakodnevnom životu, prenose agencije.

Do kraja godine 50 miliona doza.

No, trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe vakcine, iako će je prioritetne skupine, poput zdravstvenih radnika u SAD-u, primiti već ove godine. 

Pfizer je u srijedu otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43.000 ispitanika, od kojih je 162 bilo među onima koji su primili placebo, a osam u skupini koja je vakcinisana. 

Desetero ljudi razvilo je teške simptome COVID-19, među njima jedna osoba koja je primila vakcinu.

Više od dva posto vakcinisanih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3,7 posto. 

Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon vakcinisanja. 

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama diljem svijeta, kao i recenziranom naučnom časopisu.

Kompanije su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 miliona doza vakcina, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.