TEŠKE OPTUŽBE

Radnici Facebooka prisilno vraćeni u kancelarije

Optužbe su iznijete u otvorenom pismu i navodi se da je firma izazivala nepotreban rizik da bi održavala profit

Radnici vraćeni na posao. Ilustracija

A. Ka. / Srna

19.11.2020

Više od 200 radnika kompanije Facebook zaduženih za izmjene sadržaja na platformi iz raznih dijelova svijeta optužili su ovu firmu da ih je primorala da odu u kancelarije uprkos riziku od zaraze koronavirusa. 

Optužbe su iznijete u otvorenom pismu i navodi se da je firma izazivala nepotreban rizik da bi održavala profit. Radnici ističu da je poziv da se vrate u kancelarije upućen nakon neuspjelih napora Facebooka da se više oslanja na vještačku inteligenciju u praćenju problematičnih objava.

- Nekoliko mjeseci nakon što je radnicima na izmjenama sadržaja dozvoljeno da rade od kuće, suočeni sa pritiskom da na Facebooku ne bude govora mržnje i dezinformacija, primorani smo da se vratimo u kancelarije - navodi se u pismu.

Oni napominju da su potrebni Facebooku i da je vrijeme da to firma shvati i cijeni njihov rad, te da je nemoralno žrtvovati njihovo zdravlje i bezbjednost radi profita.  


Zaposleni pozivaju Facebook da izvrši izmjene i omogući više rada od kuće, kao i da im ponudi druge beneficije, poput isplate za izlaganje opasnosti.

Facebook je saopćio da većina radnika radi od kuće.

- Vjerujemo da imamo otvoren interni dijalog i ti razgovori treba da budu iskreni. Većina od 15.000 radnika zaduženih za izmjene sadržaja rade od kuće i tako će i ostati dok traje pandemija - navodi se u saopćenju Faceboka.

Facebook je u avgustu saopćio da će zaposleni raditi od kuće do ljeta 2021. g

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.