PLANOVI

Kina spremna za najveću misiju do sada

Raketa će nositi lunarni modul sa bušilicom, koja će po slijetanju na površinu Mjeseca da napravi rupu duboku oko dva metra

Polijetanje zakazano za početak sljedeće sedmice. Agencija

Z. K.

19.11.2020

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije do sada, a cilj je donošenje materijala sa Mjeseca na Zemlju. Bit će to prvi put nakon više decenija da se materijal sa Mjeseca šalje na našu planetu. 

Raketa Chang'e 5 postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Venčang, a njeno planirano polijetanje na Mjesec zakazano je za početak sljedeće sedmice. Raketa će nositi lunarni modul sa bušilicom, koja će po slijetanju na površinu Mjeseca da napravi rupu duboku oko dva metra.

Tako će prikupiti kamenje i druge materijale, koji će nakon toga biti poslati na Zemlju. Kineski naučnici imat će, tako, priliku da proučavaju novoprikupljene materijale sa Mjeseca po prvi put, nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tokom 1960-ih i 1970-ih.

Ova misija jedna je od najambicioznijih do sada za Kinu, čiji svemirski program nastavlja ubrzanim koracima da stiže konkurenciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.