SASTANAK

Lideri EU danas o pandemiji i blokadi finansijskog paketa

Drugi je to u nizu takvih redovnih sastanka - nakon prvog održanog 29. oktobra - posvećenih koordinaciji napora na suzbijanju pandemije

Sastanak počinje danas u 18 sati. ILUSTRACIJA

A. F.

19.11.2020

Lider zemalja članica EU danas će putem video-veze ponovo razgovarati o koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa te o krizi koja je na pomolu nakon što su Mađarska i Poljska blokirale paket za oporavak od ekonomskih posljedica koronakrize.

Drugi je to u nizu takvih redovnih sastanka - nakon prvog održanog 29. oktobra - posvećenih koordinaciji napora na suzbijanju pandemije.

Na sastanku koji počinje u 18 sati čelnici će razgovarati o testiranju na koronavirus kao ključnom alatu za usporavanje širenja zaraze, međusobnom priznavanju testova i mjerama za sprječavanje trećeg vala pandemije. 

Evropska komisija jučer je preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije koronavirusom koriste uglavnom kod osoba koje pokazuju simptome jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani.

Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje zlatni standard, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata. 


Usred velike zdravstvene krize, EU se suočava s još jednom krizom, blokadom sedmogodišnjeg budžeta i plana za oporavak ukupno teškog 1.824 milijarde eura. Iako je virtuelni sastanak na vrhu primarno sazvan zbog usklađivanja mjera za borbu protiv pandemije, pitanje blokade neće se moći zaobići i moglo bi zasjeniti temu zbog koje je sastanak sazvan. 

Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem budžetu EU i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se evropska sredstva uslovljavaju vladavinom prava.

Ambasadori država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti budžeta EU. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom. 

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim budžetskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što sada zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće. 

Iako će se o tom pitanju razgovarati, od današnje rasprave ne treba očekivati rješenje ove velike krize koja je na pomolu. 

Prvo, zato što je riječ o video-sastanku, a o tako osjetljivim pitanjima nemoguće je postići napredak bez direktnih razgovora i bilateralnih sastanaka. Drugo, u Briselu žele pričekati i vidjeti šta Varšava i Budimpešta predlažu za uklanjanje blokade.

U Briselu se već neformalno razgovara o mogućim opcijama ako Mađarska i Poljska ustraju u blokiranju finansijskog paketa. Jedna od tih opcija je da se VFO i plan za oporavak razdvoje te da se za usvajanje plana za oporavak koristi mehanizam pojačane saradnje, no pitanje je koliko je to izvedivo i postoji li volja da se krene tim putem, koji uvelike može promijeniti sam način kako Unija funkcionira.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.