BORBA S PANDEMIJOM

Kluge: Svakih 17 sekundi umre jedna osoba zaražena koronavirusom

On je rekao da je u 53 zemlje, koje čine evropski region WHO, registrovano više od 15,7 miliona slučajeva zaraze

Kluge: Važno da škole ostanu otvorene. Agencije

A. J. / Srna

19.11.2020

Svakih 17 sekundi u Evropi umre jedan osoba zaražena koronavirusom, izjavio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge.


On je rekao da je u 53 zemlje, koje čine evropski region WHO, registrovano više od 15,7 miliona slučajeva zaraze, uključujući četiri miliona ovog mjeseca i gotovo 355.000 preminulih od posljedica zaraženosti.


Kluge je istakao da je u više od 80 posto zemalja zabilježen rast broja zaraženih od više od 100 na 100.000 stanovnika, te da je u skoro trećini tih država rast veći od 700 na 100.000 stanovnika.


- Rezultat toga su zdravstveni sistemi pred pucanjem. Francuska je popunila 95 posto kapaciteta odjeljenja za intenzivnu njegu za samo 10 dana, a u Švicarskoj su ta odjeljenja puna - naglasio je Kluge.


Prema riječima Klugea, stroge mjere koje su uvele vlasti evropskih zemalja su obećavajuće jer je sada sedmični broj zaraženih smanjen sa više od dva miliona na 1,8 miliona.


Kluge je napomenuo da nadu u borbi protiv koronavirusa daju i nedavne vijesti o efikasnosti vakcine protiv Covida-19, kao i posljednja dostignuća u brzom dijagnostikovanju ili testovima na antigene, javio je "Guardian".


Ovaj stručnjak kaže da WHO i dalje vjeruje da bi strogo zatvaranje zemalja trebalo da bude posljednje sredstvo u borbi protiv pandemije, zbog velike kolateralne štete, uključujući probleme sa mentalnim zdravljem, zloupotrebom lijekova i nasiljem u porodice, uz napomenu da mjere zatvaranja ne bi bile potrebne ukoliko upotreba zaštitnih maski dostigne nivo od 95 posto.


Kluge smatra da generalizovana zatvaranja imaju negativan efekat i ako se prerano ukinu, što često zahtijeva novo uvođenje mjera, te da bi ih trebalo zamijeniti višeslojnim sistemom mjera na osnovu lokalnog nivoa prenošenja zaraze.


Direktor WHO za Evropu izjavio je i to da je posebno važno da škole ostanu otvorene. On kaže da se djeca ne smatraju primarnim nosiocima zaraze, te da stoga zatvaranje škola nije efikasna mjera za kontrolisanje Covida-19.


Kluge je istakao da zemlje koje razmišljaju o zatvaranju škola treba da razmisle o neželjenim efektima u vezi sa ishodom obrazovanja, kao i mentalnim i društvenim zdravljem djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.