EKSPERIMENTALNI LIJEK

WHO odbacila upotrebu remdesivira u liječenju Covida 19

Trenutni dokazi pokazuju da remdesivir nije pokazao da se značajnije odrazio na smanjenje smrtnosti ili pogoršanje simptoma kao ni ubrzao opravak

Nema pokazatelja na osnovu kojih bi preporučili njegovu upotrebu. Ilustracija

A. Ka. / Agencije

20.11.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) apdejtovala je vodič za Covid-19 i preporučila je da se prestane s upotrebom antivirusnog remdesivira, kortikosteroida koji se eksperimentalno koristio kao lijek za Covid-19, piše CNN

Kako je objavljeno u medicinskom časopisu BMJ u četvrtak, trenutni dokazi pokazuju da remdesivir nije pokazao da se značajnije odrazio na smanjenje smrtnosti ili pogoršanje simptoma kao ni ubrzao opravak.

Među mnogim pacijentima na kojima je primijenjen bio je i Donald Tramp nakon što je hospitalizovan prije mjesec dana.


Stručna komisija zaključila je da ne tvrdi da treba sasvim isključiti upotrebu lijeka, međutim kaže se da barem za sada nema pokazatelja na osnovu kojih bi preporučili njegovu upotrebu, a da se na njega troši veliki novac.

Gilead Sciences, proizvođač remdesivira, čiji je trgovački naziv Veklury, usprotivio se ovakvoj ocjeni. Podsjetili su da postoji više studija objavljenih u naučnim časopisima koje pokazuju kliničke dobrobiti njihovog lijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.