AMERIČKI IZBORI

Tramp pokušava spriječiti Bajdenovu pobjedu na sudovima, gubi tužbu za tužbom

Trampova strategija ostanka na vlasti sve je više usredotočena na uvjeravanje republikanskih zastupnika da interveniraju u njegovo ime u ključnim saveznim državama u kojima je Biden pobijedio, otkrila su tri izvora agenciji Reuters

Donald Tramp. Arhiv

Hina

20.11.2020

Sudija u Džordžiji, kojeg je imenovao sam Tramp, odbacio je zahtjev konzervativnog odvjetnika Lina Vuda (Lin Wood) da se zaustavi potvrđivanje Bajdenove (Biden) pobjede u toj saveznoj državi. U tužbi se tvrdilo da su tamošnji izborni službenici nepropisno izmijenili proces brojenja glasačkih listića odsutnih birača.

- Zaustaviti proglašenje u zadnjem trenutku bi potaknulo zbunjenost i obespravljenost, što nema temelja u činjenicama i zakonu, rekao je okružni sudija Stiven Grimberg (Steven Grimberg) iz Atlante tokom izricanja presude.

Trampov pravni tim, predvođen njegovim osobnim odvjetnikom, bivšim gradonačelnikom Njujorka Rudijem Džulijanijem (Rudy Giuliani) u srijedu je održao konferenciju za medije na kojoj je ponovljeno da je Tramp pobjednik izbora. Iznesen je niz optužbi o nepravilnostima na izborima, no najavljeno je da je to tek početak dugog procesa i da će dokaze predočiti kasnije.

Trampova strategija ostanka na vlasti sve je više usredotočena na uvjeravanje republikanskih zastupnika da interveniraju u njegovo ime u ključnim saveznim državama u kojima je Biden pobijedio, otkrila su tri izvora agenciji Reuters.


Odbačene tužbe u Pennsylvaniji i Arizoni

Nedugo nakon press konferencije u srijedu sud u Pennsylvaniji odbacio je pokušaj Trampovog stožera da se ponište 2.2 hiljade glasova u Bucks Countyju u blizini Filadelfije (Philadelphije) u saveznoj državi Pensilvaniji zbog navodnih nepravilnosti oko omotnica.  

Sud u Arizoni je pak odbacio tužbu koja je pozvala na sprječavanje funkcionera u Feniksu da potvrde Bajdenovu pobjedu.

Republikanska stranka u Arizoni tražila je od sudije Džona Hanaha (John Hannah) da naredi novu provjeru glasova u Maricopa Countyju, gdje živi većina stanovnika te savezne države, tvrdeći da su se glasovi tamo brojili na nezakonit način.

Sudija još nije objasnio zašto je odbacio taj slučaj, no najavio je da će kasnije objaviti opširnije tumačenje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.