EVROPSKA KOMISIJA

Fon der Lejen: Napredak u pregovorima s Londonom, ali ostalo još dosta posla

Velika Britanija je napustila Europsku uniju 31. januara

Velika Britanija je napustila Europsku uniju 31. januara. ARHIV

A. F.

20.11.2020

U pregovorima o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije posljednjih dana postignut je napredak, ali do sporazuma preostalo je još dosta posla, izjavila je u petak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen).

- Nakon teških sedmica s vrlo sporim napretkom, posljednjih dana postignut je veći napredak u važnim područjima. To je dobro -  rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare. 

Međutim, "preostalo je još dosta posla" poglavito u tri najteža područja - jednakih uvjeta u tržišnom natjecanju, pristupu europskih ribara britanskim vodama i načinu rješavanja sporova u budućem sporazumu.

Predsjednica Komisije dodala je da je u području jednakih uvjeta na tržištu postignut napredak po pitanju državnih potpora.

Međutim i tu je preostalo nekoliko metara do ciljne crte - rekla je. 

Velika Britanija je napustila Evropsku uniju 31. januara, a do kraja ove godine na snazi je prijelazno razdoblje unutar kojeg Velika Britanija primjenjuje europska pravila.

Za razdoblje nakon isteka prijelaznog razdoblja potrebno je dogovoriti sporazum o budućim odnosima za koji je sve manje vremena, pogotovo što svaki dogovor mora proći ratifikaciju u EU-u i u Velikoj Britaniji.

Bez sporazuma o budućim odnosima, objema stranama prijeti opasnost ekonomskog šoka, što je najmanje poželjno pogotovo usred koronakrize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.