DONESENA ODLUKA

Velika Britanija zamrzava plate javnom sektoru na tri godine

Sljedeće sedmice bi Velika Britanija trebalo da objavi plan uštede koji podrazumijeva zamrzavanje plata u javnom sektoru u kojem ima više od 5.4 miliona zaposlenih, od čega većina radi u zdravstvu i obrazovanju

Boris Džonson. Arhiv

Piše: D. H.

22.11.2020

Velika Britanija planira zamrznuti plate zaposlenima u javnom sektoru na čak tri godine kao vid uštede u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Britanska vlada je do sada samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća sljedeće godine potrošiti još desetke milijardi. Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Ured za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti.

Sljedeće sedmice bi Velika Britanija trebalo da objavi plan uštede koji podrazumijeva zamrzavanje plata u javnom sektoru u kojem ima više od 5.4 miliona zaposlenih, od čega većina radi u zdravstvu i obrazovanju.

Zdravstveni radnici, zbog napora u borbi protiv koronavirusa, izuzeti su od ove odluke, no zamrzavanje će utjecati na prosvjetne radnike, policiju, vojsku i javne službenike. Očekuje se da će država na ovaj način uštedjeti milijarde funti.

Ovu mjeru, osmišljenu kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, britanski ministar finansija Rishi Sunak će iznijeti u srijedu. Sindikati se već bune protiv ove odluke, no argument britanskog ministra je da će ovakve uštede spasiti privatni sektor koji je tokom pandemije teško pogođen.

Vlada je procijenila da bi trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donijelo uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna varijanta je ograničavanje rasta plata na samo jedan posto godišnje pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.