ODBAČENO

Sudija Metju Bren tužbu Trampovog tima ocijenio kao "frankenštajnsko čudovište"

Bren je slučaj opisao kao "nategnute argumente bez osnova i spekulativne optužbe" ocjenjujući da su pravne tvrdnje "frankenštajnsko čudovište

Donald Tramp. SAD

D. H.

22.11.2020

Federalni sud odbacio je u subotu tužbu koju je pokrenuo tim predsjednika Donalda Trampa kojom se nastojalo poništiti milione glasova pristiglih poštom na predsjedničkim izborima u Pensilvaniji.

Presuda koju je izrekao sudac Metju Bren (Matthew Brann), republikanac kojeg je za tu funkciju predložio bivši predsjednik Barak Obama (Barack Obama=, najnoviji je udarac Trampovim naporima da ospori izbore održane 3. novembra, koje je izgubio od demokratskoga kandidata Džoa Bajdena (Joea Bidena).

Bren je slučaj opisao kao "nategnute argumente bez osnova i spekulativne optužbe" ocjenjujući da su pravne tvrdnje "frankenštajnsko čudovište".

- Za nadati se je da će sudovi i zakonodavci imati... HRABROSTI učiniti ono što treba za očuvanje integriteta naših izbora i samih Sjedinjenih Američkih Država, tvitao je Tramp nakon odluke suca Brena.


Tramp suočen s novim pritiscima da prizna poraz

Nakon novog sudskog poraza u Tramp je suočen je sa sve većim pritiskom republikanaca da odustane od daljnjih pokušaja preokretanja rezultata izbora. 

Da bi imao ikakve izglede da ostane u Bijeloj kući Tramp mora poništiti Bajdenovu prednost od 81.000 glasova u Pensilvaniji. Ta bi država u ponedjeljak trebala početi postupak potvrde rezultata izbora.

Trampov advokatski tim najavio je da će na odluku sudije Brena odmah podnijeti žalbu okružnom sudu u Filadelfiji na kojemu su uglavnom sudije koje su nominirali republikanski predsjednici, ali suprotna strana poručila je kako mu je isteklo vrijeme.

- Ovo bi trebao biti čavao u lijes svakog daljnjeg pokušaja predsjednika Trumpa da koristi savezne sudove radi promjene rezultata izbora 2020., kazala je Kristen Klark, predsjednica Udruženja pravnika za građanska prava.

Republikanski senator Pet Tumi (Pat Toomey) nakon Branove presude poručio je da ona isključuje svaku mogućnost pravne pobjede Trampovog tima u Pensilvaniji i pozvao je Trampa da prizna poraz.

Članica republikanskog vodstva u Zastupničkom domu zastupnica Liz Čejni (Liz Cheney) pozvala je Trampa da poštuje "svetost izbornog postupka" ako ne uspije na sudu.

U subotu se Trampovim pokušajima pridružio republikanski zastupnik iz Pensilvanije Majk Keli (Mike Kelly) tražeći od suda da poništi najmanje 2,6 miliona glasova u toj saveznoj državi odnosno sve poštom pristigle glasačke listiće tvrdeći da je zakon o poštanskom glasanju koji je godinu ranije donio zastupnički dom Pensilvanije s republikanskom većinom - neustavan. Stoga je od suda tražio poništavanje svih poštanskih glasova ili alternativno poništavanje svih glasova u toj saveznoj državi te da naloži intervenciju zastupnika u izbor pobjednika u toj saveznoj državi.


Nema dokaza o prevari

Pravni stručnjaci ocijenili su malo vjerovatnim da bi sud poništio tako veliki broj glasova.

Bajden je osvojio šest miliona glasova više od Trampa na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra i ima više elektorskih glasova 306 prema Trumpovih 232 pa bi izborni kolegij u decembru trebao potvrditi njegovu pobjedu.

Ponovno brojanje glasova u Džordžiji, jednoj od nekoliko presudnih država, potvrdilo je da je Biden pobijedio. Nakon toga Trampov tim najavio je da će tražiti ponovno brojanje glasova na šta po zakonu ima pravo jer je razlika između dva kandidata manja od 0,5 posto.

Guverner te države Brian Kemp i državni sekretar Bred Rafensperger (Brad Raffensperger), obojica republikanci, u petak su potvrdili rezultate izbora na kojima je Bajden pobijedio s razlikom od 12.000 glasova.

U Vinskonsinu zvaničnici zaduženi za izbore kritiziraju Trampove dobrovoljce zbog sporog brojanja glasova na djelomičnom ponovnom prebrojavanju. U toj saveznoj državi ne očekuje se da će ponovno brojanje ugroziti Bidenovu pobjedu.

Uz neuspjehe na sudovima i ponovnim brojanjima glasova Tramp se okrenuo novoj strategiji pritisaka na republikanske zastupnike u parlamentima pojedinih saveznih država da odbace rezultate izbora i proglase ga pobjednikom.

Tramp je u petak pozvao dvojicu vodećih republikanaca iz zastupničkog doma Mičigena u Bijelu kuću i oni su nakon susreta objavili da nisu vidjeli nikakvih dokaza zbog kojih bi morali intervenirati u rezultate izbora u toj saveznoj državi, jednoj od šest presudnih. Bajden u Mičiganu vodi ispred Trampa za 154.000 glasova.

Zvaničnici izbornih komisija širom zemlje potvrdili su da nema nikakvih dokaza raširenih izbornih prevara, kako to tvrde Tramp i njegov tim, te da su uočene pogreške kakvih ima na svim izborima a koje ne utječu na rezultate izbora.

Prema istraživanjima javnog mišljenja polovina republikanaca vjeruje da je Trampu ukradena pobjeda na američkim predsjedničkim izborima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.