ISTRAŽIVANJA

Vakcina sa Oxforda 70 posto učinkovita

Tvrde kako je Oxfordova vakcina jeftinija i lakše je skladišiti od druge dvije zbog čega igra značajnu ulogu u borbi protiv pandemije

Za sada je spremno četiri miliona doza za Veliku Britaniju. Ilustracija

A. Č. / Index

23.11.2020

Vakcina protiv koronavirusa koja je proizvedena na Univerzitetu Oxford učinkovita je 70, pokazalo je testiranje.

Kako piše BBC, ovo je istovremeno uspjeh i razočaranje nakon što su vakcine Pfizera i Moderne pokazale učinkovitost od 95 posto. 

Tvrde kako je Oxfordova vakcina jeftinija i lakše je skladišiti od druge dvije zbog čega igra značajnu ulogu u borbi protiv pandemije, ukoliko je je regulatorna agencija odobri, piše Index.hr. 

Vlada Velike Britanije napravila je prednarudžbu od 100 miliona doza ove vakcine što je dovoljno za imunizaciju 50 miliona osoba.  U istraživanju je učestvovalo oko 20.000 volontera od kojih je 50 posto iz Velike Britanije, a 50 posto iz Brazila. Vakcinu su primali ljudi koji su imali koronavirus i koji nisu imali. 

Istraživači su rekli kako je efektivnost vakcine porasla na 90 posto kod grupe volontera koji su inicijalno dobili pola doze, a potom još jednu cijelu.

Za sada je spremno četiri miliona doza za Veliku Britaniju, a naknadno će biti dostavljeno još 96 miliona. Očekuje se da će odobrenje nadležne agencije biti dobijeno tokom narednih sedmica. 

Kako je ranije najavljeno, u Velikoj Britaniji će vakcinu prvo dobiti stanovnici socijalnih ustanova i osoblje, potom zdravstveni radnici i osobe starije od 85 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.