SVE MANJE PROSTORA

Trampov istaknuti saveznik ga poziva da prizna poraz

Bivši guverner Njudžersija (New Jerseyja) Kristi Kristi (Chris Christie) nazvao je predsjednikov pravni tim "nacionalnom sramotom"

Donald Tramp. Arhiv

D. H.

23.11.2020

Istaknuti saveznik Donalda Trampa pozvao ga je da odustane od napora da preokrene izborni poraz koji je doživio na predsjedničkim izborima 3. studenoga od demokrata Joea Bidena, piše u ponedjeljak BBC.


Bivši guverner Njudžersija (New Jerseyja) Kristi Kristi (Chris Christie) nazvao je predsjednikov pravni tim "nacionalnom sramotom".

Predsjednik Tramp odbio je priznati izbore, iznoseći neutemeljene tvrdnje o širokoj izbornoj prevari.

Mnogi republikanci podržali su njegove pravne napore, a mali no sve veći broj republikanaca s time se ne slaže.

U subotu je Tramp pretrpio veliki udarac u Pensilvaniji, nakon što je sudija odbacio tužbu Trampove kampanje kojom se željelo poništiti milione glasova poslanih poštom u toj državi.


U presudi, sudac Metju Bren (Matthew Brann) rekao je da su njegovu sudu predočeni "nategnuti pravni argumenti bez osnova i spekulativne optužbe".

Taj potez utire put Pennsylvaniji da kasnije u ponedjeljak potvrdi Bidenovu pobjedu - izabrani demokratski predsjednik ondje vodi s više od 80.000 glasova.

Međutim, Trampova kampanja žali se na presudu.

Predviđa se da će Bajden dobiti 306 elektora, a Tramp 232. To je mnogo više od 270 elektorskih glasova koliko mu treba za pobjedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.