KRAJ TRAMPOVIH NADANJA

Mičigen potvrdio rezultate i dodijelio glasove Bajdenu

Pitanje ovjere izbornih rezultata u Mičigenu bilo je u centru pažnje usred spornih tvrdnji Trampovog tima o prevarama birača

Bajden pobijedio na izborima. Arhiv

G. M.

23.11.2020

Državni odbor Mičigena glasao je u ponedjeljak za potvrđivanje izbornih rezultata, formalno dodijelivši novoizabranom predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) 16 elektorskih glasova.

Ovim certifikatom se gotovo potpuno onemogućava put predsjednika Donalda Trampa (Trump) da pokuša preokrenuti izborne rezultate pravnim postupcima koji su odbačeni u ključnim državama, prenosi CNN.

Jedan od dvojice republikanskih članova odbora države Mičigen, Aron Van Langevelde (Aaron), pridružio se dvojici demokrata da glasaju za potvrđivanje rezultata izbora, nakon što nije bilo jasno kako će glasati prije sastanka.

Pitanje ovjere izbornih rezultata u Mičigenu bilo je u centru pažnje usred spornih tvrdnji Trampovog tima o prevarama birača i napora na sudu da odgodi ovjeru i poništi rezultate u nekoliko ključnih država koje su glasale za Bajdena.

Vrhovni sud Pensilvanije odbacio je Trampov pokušaj da blokira brojanje određenih glasačkih listića - što je otvorilo put za ovjeru glasova u više okruga, uključujući Filadelfiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.