SVIJET

Engleska dobiva nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje

Britanija je na putu da do proljeća ima široko dostupna vakcina protiv covida-19

Od 2 decembra nove mjere. ARHIV

A. F.

24.11.2020

Britanski premijer Boris Johnson iznio je u ponedjeljak nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje zbog covida-19 u Engleskoj 2.decembra, osnažujući prijašnji regionalni pristup kako bi se pokušalo ponovno otvoriti poduzeća tamo gdje je stopa zaraze niža.

Nešto više od dvije sedmice  nakon što je uveo zatvaranje u Engleskoj kako bi pokušao smanjiti rast broja slučajeva zaraze, Boris Johnson je rekao da je ta mjera smanjila stopu zaraze i da će biti ublažena 2. decembra kao što je i obećano. 

On je također pod pritiskom zastupnika iz svoje Konzervativne stranke da ukine zatvaranje i mnogi su prijetili da će glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija koje budu smatrali previše štetnima za privredu ako ne bude dokaza da one učinkovito suzbijaju širenje zaraze.

- Vraćamo se natrag... na regionalni pristup - rekao je je on u virtualnom obraćanju parlamentu iz svog doma gdje je u samoizolaciji. 

Pokušavajući ublažiti zabrinutost skeptika u redovima svoje stranke, Johnson je rekao da će mjere trajati do kraja marta.

- Ovo će biti teška zima, Božić ne može biti normalan i daleko je do proljeća. Ali prošli smo kritičnu točku i izlaz je na vidiku-  ocijenio je. 


Nakon njegove izjave, dok je odgovarao na pitanja zastupnika, video veza se prekinula i morao je preuzeti ministar zdravstva Matt Hancock. 

Ali poruka stranci je jasna: apel da glasa za nove mjere idući tjedan kako bi osigurali da bolnice izdrže zimu kada se poveća broj zaraženih.

Zahtjev za ostankom kod kuće prestat će vrijediti, a putovanja će biti dopuštena ovisno o regionalnim smjernicama. 

Teretane, trgovine, zabavni centri ponovno će moći biti otvoreni. Bogoslužja, vjenčanja i sportovi na otvorenom mogu se ponovno održavati.

Promijenit će se i pravila o radnom vremenu pubova, restorana i barova, tako da će "zadnje narudžbe" biti u 22 sata, a zatvarat će se u 23 sata, naravno ovisno o stopi zaraze na tom području. Ranije je policijski sat počinjao u 22 sata. 

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 15.450 novih slučajeva covida-19 u ponedjeljak pa je ukupan broj u zadnjih sedam dana 40.504, što predstavlja pad od 23 posto u poređenju s prethodnim sedmodnevnim razdobljem.

U ponedjeljak je zabilježeno i 206 umrlih od posljedica covida-19, pokazuju vladini podaci. Ukupan sedmodnevni broj smrti, 3084, porastao je za šest posto. 

Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći broj umrlih od tog virusa u Evropi.

Britanija je na putu da do proljeća ima široko dostupna vakcina  protiv covida-19 nakon što je vakcina koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca pokazalo u ispitivanjima da je do 90 posto učinkovito, rekao je u ponedjeljak Reutersu čelnik sveučilišnog Instituta Jenner. 

Britanija je osigurala 100 miliona doza vakcina AstraZenece, 40 miliona  doza Pfizerovoe vakcine a i pet miliona  Modernine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.