OKONČANI IZBORI

Ključna američka agencija priznala Bajdena kao pobjednika: Prijenos vlasti može početi

Bajden bi trebao preuzeti dužnost 20. januara

Bajden: novoizabrani predsjednik SAD-a. Agencije

A. Č.

24.11.2020

Emili Marfi (Emily Murphy), šefica ključne savezne agencije Sjedinjenih Američkih Država koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Džoa Bajdena (Joe Biden) za pobjednika, poslala je pismo adresirano na Bajdena kojim ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trampa (Trump) na novu državnu upravu može početi.

Time je Bajden de facto i službeno proglašen izabranim američkim predsjednikom (de iure će to učiniti elektorski kolegij 14. decembra), a ovaj potez omogućit će mu priljev finansijskih sredstava potrebnih za kompliciran postupak prijenosa vlasti. 

- Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne. (...) Suprotno medijskim izvješćima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja - napisala je Marfi Bajdenu.

Pismo Emili Marfi, koje je stiglo i na adresu Bijele kuće, objavio je CNN nekoliko sati nakon što je portparolka njene agencije, koja nosi naziv Uprava za opće poslove (GSA), najavila da će o ovom pitanju razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. novembra na zahtjev demokrata.

Okolnosti su se u međuvremenu promijenile s obzirom da je izborno povjerenstvo države Mičigen, unatoč nekim najavama da to neće još učiniti, potvrdilo rezultate izbora prema kojima je u toj državi pobijedio Bajden. Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Povjerenstvo je tako potvrdilo rezultate utrke u kojima je Bajden tijesno pobijedio Trampa.

S ovom potvrdom još manje je vjerojatno da će Trampovi napori da ospori Bajdenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Formalno priznavanje rezultata američkih izbora od strane GSA ključno je za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

Bajden bi trebao preuzeti dužnost 20. januara.

Donald Tramp se nekoliko trenutaka nakon objave iz GSA oglasio na Twitteru s tvrdnjom da je zapravo on inicirao proces tranzicije.

- Htio bih zahvatiti Emili Marfi na njezinoj posvećenosti i odanosti našoj domovini. Napadali su je, prijetili joj i zlostavljali je, a to nipošto ne bih poželio ni njoj ni njezinoj obitelji ni zaposlenicima GSA. Mi s našom borbom nastavljamo i vjerujemo da ćemo u konačnici prevagnuti, napisao je Trump najavljujući nastavak pravne bitke, ali uz sljedeći dodatak:

- Ipak, u najboljem interesu naše domovine, preporučujem Emily i njezinom timu da učine sve što je potrebno u pogledu inicijalnih protokola, a isto sam naredio i svom timu, napisao je Trump najavljujući kooperativnost u procesu prijenosa vlasti.

Na nacionalnm nivou, Džo Bajden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktualni republikanski predsjednik Tramp osvojio 74 miliona biračkih glasova. 

Također, Bajden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trampu. 

Međutim, Tramp i dalje poziva republikansku stranku da se "bori" i ne dopusti demokratima da "unište dokaze" o izbornoj prevari. Od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.