KORONAVIRUS

Evropska komisija sutra odobrava ugovor o nabavci vakcine od Moderne

To je šesti ugovor koji Komisija za države članice potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavci vakcine protiv covida-19

Evropska unija je već dala veliki doprinos kako bi se osigurao dovoljan broj doza vakcina za siromašnije zemlje. ILUSTRACIJA

A. F.

24.11.2020

Evropska komisija će u srijedu odobriti još jedan ugovor o nabavi 160 miliona doza vakcina od tvrtke Moderna, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (Leyen).

- Drago mi je da mogu objaviti da ćemo sutra odobriti novi ugovor o nabavi još jednoe vakcine protiv covida 19-  rekla je von der Leyen. 

To je šesti ugovor koji Komisija za države članice potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavci vakcine protiv covida-19.

Fon der Lajen je rekla da se radi na još jednom, sedmom ugovoru, istaknuvši da će EU imati najveći portfolio vakcina  na svijetu, koji će biti dostupni onda kada prođu postupak detaljne provjere Evropske agencije za lijekove. 

Dodala je da je vakcina  najučinkovitiji način za zaustavljanje pandemije te da je stoga prvi prioritet brzo nabaviti vakcina , dok je drugi prioritet osigurati da vakcina  bude dostupno svima u svijetu. Evropska unija je već dala veliki doprinos kako bi se osigurao dovoljan broj doza vakcina  za siromašnije zemlje.

Američka tvrtka Moderna je prošle  sedmice  objavila da je eksperimentalna vakcina  na kojoj rade  94,5 posto učinkovito protiv covida-19. Ta tvrdnja se temelji na posljednjim podacima iz završne faze kliničkog ispitivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.