PRVI PUT IH SPOMINJE

Papa u novoj knjizi nazvao Ujgure progonjenim narodom

Često mislim na progonjene narode - Rohindže, siromašne Ujgure, Jezide... , rekao je Papa

A. J.

Papa: Knjiga "Sanjajmo: Put u bolju budućnost" u prodaju dolazi 1. decembra

Foto: Agencije


U novoj knjizi papa Franjo prvi put naziva Ujgure, muslimansku etničku grupu u Kini, progonjenim narodom, nakon što su ga aktivisti za ljudska prava godinama pozivali da to učini.

- Često mislim na progonjene narode - Rohindže, siromašne Ujgure, Jezide... - rekao je Papa u poglavlju knjige u kojem također govori o progonjenim kršćanima u islamskim zemljama. Ovo je prvi put da spominje Ujgure, prenosi Hina.

Vjerski poglavari, aktivisti za ljudska prava i vlade rekli su da se nad Ujgurima u kineskoj regiji Činđijang, gdje se više od milion ljudi nalazi u logorima, provode zločini protiv čovječnosti i genocid.

U knjizi "Sanjajmo: Put u bolju budućnost" Papa također kaže da bi pandemija koronavirusa trebala potaknuti vlade da razmotre trajnu uspostavu univerzalnog temeljnog dohotka.

On govori i o tome da su ljudi, koji smatraju da je nošenje zaštitnih maski prisila koju nameće država, "žrtve samo u svojoj mašti".Knjigu od 150 stranica Papa je napisao sa svojim engleskim biografom Austenom Ivereighom. U njoj govori o ekonomskim, socijalnim i političkim promjenama koje su potrebne za rješavanje nejednakosti nakon okončanja pandemije. Knjiga u prodaju dolazi 1. decembra.

Više o temi Papa Franjo

Više o:

Papa Franjo Ujguri
NA VRH

Podijeli članak na