VAŠINGTON

Bajden se priprema za posao, Tramp prihvatio tranziciju

Džon Keri bit će predstavnik za klimu, dok je veteran vanjske politike Entoni Blinken nominiran za državnog sekretara

Bajden bira članove tima. BBC

G. M. / BBC

24.11.2020

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) službeno će kasnije predstaviti prve ljude koje je izabrao za svoj vladu, nakon ubrzanja tranzicije vlasti.

Mnogi od već najavljenih budućih saradnika su Bajdenove kolege iz vremena kada je bio u administraciji Baraka Obame (Barack).

Kako smo pisali, Džon Keri (John Kerry) bit će predstavnik za klimu, dok je veteran vanjske politike Entoni Blinken (Antony) nominiran za državnog sekretara.

Predsjednik Donald Tramp (Trump) konačno se složio da bi proces tranzicije trebao započeti, nakon nekoliko sedmica opiranja, piše danas BBC.

Uprava za opće poslove (GSA), savezna agencija koja nadzire primopredaju, rekla je da sada priznaje Bajdena kao "očiglednog pobjednika" na izborima 3. novembra.

Potez omogućava demokratama pristup milionima dolara sredstava, kao i brifinzima o nacionalnoj sigurnosti i vladinim zvaničnicima, kako bi se mogli pravilno pripremiti za preuzimanje predsjedničke funkcije 20. januara.

Tramp je rekao je da GSA mora "učiniti ono što treba", ali i dalje odbija priznati rezultate, ponavljajući tvrdnje o "namještenim izborima".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.