OBJAVLJEN NACIONALNI PLAN

Starački domovi u Španiji prvi će dobiti vakcine za koronavirus

Prve doze u januaru

Vakcinacija neće biti obavezna i bit će besplatna. ILUSTRACIJA

A. V. / Fena

24.11.2020

Štićenici i osoblje staračkih domova bit će prvi koji će biti vakcinisani protiv koronavirusa u Španiji, izjavio je u utorak ministar zdravstva Salvador Ilja (Illa), objavljujući nacionalni plan vakcinacije koja treba početi u januaru.

Ostali zdravstveni radnici bit će vakcinisani nakon njih, kazao je Ilja, dok će 18 grupa građana, jednom za drugom, biti omogućeno da prime vakcinu u španskih 13.000 lokalnih centara za javno zdravstvo.

Španija očekuje da će pokriti vakcinacijom značajan broj svog stanovništva u prvih šest mjeseci 2021. Vakcinacija neće biti obavezna i bit će besplatna, kazao je Ilja.

Cilj je "da budemo spremni kao zemlja da vakcinišemo ljude od momenta kada primimo doze", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Vlada se nada da će prve doze stići u januaru, kazao je, ali će njihova dostupnost biti limitirana na prvih nekoliko mjeseci.

Putem ugovora koje je postigla Evropska komisija s vodećim tvorcima potencijalne vakcine za COVID-19, Španija se nada da će dobiti ukupno 140 miliona doza vakcine, dovoljno da se vakciniše 80 miliona u zemlji koja broji 47 miliona ljudi, kazao je Ilja. Neke vakcine će biti podijeljene sa siromašnim zemljama, dodao je.

Medicinski registri će bilježiti ko je vakcinisan.

Vlada namjerava vakcinisati 2.5 miliona ljudi iz prioritetnih grupa - štićenika i osoblja staračkih domova, staraca i ostalih ranjivih kategorija - u prvoj fazi. Ilja je kazao da će vlada kasnije odrediti koje će biti ostale prioritetne grupe.

On nije ulazio u detalje kako će vakcine, od kojih se neke moraju skladištiti na veoma niskim temperaturama, biti transportovane, ali je kazao da to neće biti problem.

- Naš nacionalni sistem spreman je na vakcinaciju od COVID-19, ali mi također radimo na logistici - kazao je.

Vladini izvori saopćili su da će Španija pokušati da iskoristi prednosti svih dostupnih opcija za skladištenje, bez ulaganja u novu opremu ukoliko to bude moguće. To bi moglo uključivati korištenje kamiona namijenjenih za transport životinjskih lijekova na veoma niskim temperaturama, kazali su izvori.

Španija će učestvovati u zajedničkoj studiji sa sedam ostalih evropskih zemalja koja bi ustanovila kako vakcina djeluje, kazao je Illa.

- Počinjemo da vidimo svijetlo na kraju tunela - izjavila je glasnogovornica španske vlade Maria Hesus Montero (Jesus), prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.